Przejdź do treści

Opublikowano: 06.02.2025 08:07

Studenci PW szukają mikroplastiku w produktach spożywczych

Obraz
Mikroplastik obecny w herbacie, fot. nadesłane przez Klaudię Łyzińską

Młodzi naukowcy wzięli na tapet żywność przygotowywaną w torebkach wykonanych z tworzyw sztucznych. Skupili się na ryżu, kaszy i herbacie. 

Studenci zrzeszeni w Płockim Naukowym Kole Chemików i z kierunku Technologia chemiczna na Wydziale Budownictwa, Mechaniki i Petrochemii (Politechnika Warszawska Filia w Płocku) szukają mikroplastiku w różnych rodzajach herbat torebkowanych oraz kasz i ryżu w torebkach wykonanych z tworzyw sztucznych. W celu jakościowego określenia zawartości mikroplastiku wykorzystają mikroskopię fluorescencyjną oraz FTIR.

– Potrzebowaliśmy czasu, aby wypracować system przeprowadzania badań – mówi mgr inż. Klaudia Łyzińska, kierownik grantu. – Badania zaczęliśmy od herbaty, którą zaparzamy zgodnie z zaleceniami producenta i poddajemy dalszym badaniom.

Czy znajdują mikroplastik w próbkach zaparzonej herbaty?

– Tak, ale badania są czasochłonne – mówi mgr inż. Klaudia Łyzińska.

Przed studentami jeszcze zbadanie kaszy i ryżu. Wyniki ich badań będą wykorzystane do napisania publikacji naukowej.

Badania są realizowane w ramach grantu rektorskiego dla kół naukowych, który finansowany jest z projektu „Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza” (IDUB) na Politechnice Warszawskiej. 

Źródło: badawcza.pw.edu.pl

Podobne tematy: