Opublikowano: 06.02.2025 08:07
Studenci PW szukają mikroplastiku w produktach spożywczych
Młodzi naukowcy wzięli na tapet żywność przygotowywaną w torebkach wykonanych z tworzyw sztucznych. Skupili się na ryżu, kaszy i herbacie.
Studenci zrzeszeni w Płockim Naukowym Kole Chemików i z kierunku Technologia chemiczna na Wydziale Budownictwa, Mechaniki i Petrochemii (Politechnika Warszawska Filia w Płocku) szukają mikroplastiku w różnych rodzajach herbat torebkowanych oraz kasz i ryżu w torebkach wykonanych z tworzyw sztucznych. W celu jakościowego określenia zawartości mikroplastiku wykorzystają mikroskopię fluorescencyjną oraz FTIR.
– Potrzebowaliśmy czasu, aby wypracować system przeprowadzania badań – mówi mgr inż. Klaudia Łyzińska, kierownik grantu. – Badania zaczęliśmy od herbaty, którą zaparzamy zgodnie z zaleceniami producenta i poddajemy dalszym badaniom.
Czy znajdują mikroplastik w próbkach zaparzonej herbaty?
– Tak, ale badania są czasochłonne – mówi mgr inż. Klaudia Łyzińska.
Przed studentami jeszcze zbadanie kaszy i ryżu. Wyniki ich badań będą wykorzystane do napisania publikacji naukowej.
Badania są realizowane w ramach grantu rektorskiego dla kół naukowych, który finansowany jest z projektu „Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza” (IDUB) na Politechnice Warszawskiej.
Źródło: badawcza.pw.edu.pl
Podobne tematy: