Przejdź do treści

A new RPLC-ESI-MS method for the determination of eight vitamers of vitamin E

Witamina E składa się z czterech izoform (α-, β-, γ-, δ-) tokoferoli (T) i tokotrienoli (T3), znanych zbiorczo jako tokole. Są one nie tylko bardzo cennymi składnikami ludzkiej diety, ale tez pełnią istotna rolę w zapewnieniu trwałości olejów roślinnych, działając jako środki przeciwutleniające (antyoksydanty).  Obecnie dostępne metody analityczne oparte na chromatografii cieczowej (LC) w odwróconym układzie faz (RPLC) nie pozwalają na rozróżnienie izoform β- i γ-. Z kolei alternatywne metody oparte na normalnym układzie faz (NPLC) wymagają użycia rozpuszczalników organicznych, co z jednej strony komplikuje późniejszą detekcję analitów za pomocą tandemowej spektrometrii masowej (MS/MS), a z drugiej - nie jest przyjazne dla środowiska. W trakcie badań opracowaliśmy nowatorską metodę analizy wszystkich izoform tokoli w układzie RPLC-MS/MS. Nowa metoda została zweryfikowana i zastosowana do analizy ilościowej kilku olejów, w tym oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa) przechowywanego w różnych warunkach.

Artykuł:

Food Chemistry

Autorzy z PW:

Katarzyna Pawlak, Elżbieta Święcicka-Fuchsel, Kamil Wojciechowski

Rok wydania: