Microalgae with active biological metal-nanoparticles as a novel food. Biosynthesis, characterization and bioavailability investigation – Review
Konsumenci poszukują zdrowej żywności, która zawiera różnorodne składniki odżywcze i niezwykłe właściwości prozdrowotne. Mikroalgi są dotychczas znane jako nowa żywność i mogą biosyntetyzować wiele substancji o potencjalnym zastosowaniu w żywności. Jednak w ostatnich latach mikroalgi są coraz częściej wzbogacane o pierwiastki niezbędne dla organizmu człowieka i obecne w atrakcyjnej formie (np. nanocząsteczki). W artykule przedstawiono przegląd zastosowań metod syntezy mikroalg z aktywnymi biologicznymi nanocząsteczkami metali jako nowej żywności poprawiającej jej wartość odżywczą. Co najważniejsze, dokonano krytycznego przeglądu zaawansowanych technik analitycznych stosowanych do metabolizowania nanocząstek metali mikroalg w organizmie człowieka (badanie biodostępności). Przedstawiono techniki analityczne umożliwiające ich charakterystykę - oznaczenie nanocząstek w pojedynczej komórce mikroalg, stopień wchłaniania nanocząsteczek przez przewód pokarmowy do organizmu człowieka, identyfikację ich postaci oraz ocenę stabilności chemicznej. Wszystkie zaprezentowane techniki analityczne/mikroskopowe pozwalają wykazać bezpieczeństwo mikroalg z nanocząsteczkami jako nowego pożywienia. Należy pamiętać, że wszystkie nowe metody i techniki stosowane w analizie żywności powinny być walidowane w podobnej matrycy i prowadzone z dużą dokładnością, sprawdzając powtarzalność. Zaobserwowano, że te zasady analityczne nie zawsze są stosowane.
Artykuł:
Trends in Food Science & Technology
Autorzy z PW:
Lena Ruzik
Dyscyplina:
Rok wydania: