Przejdź do treści

A green and fast microwave-assisted synthesis of selenium nanoparticles and their characterization under gastrointestinal conditions using mass spectrometry

Przedstawiamy nowatorską, ekologiczną metodę syntezy nanocząstek selenu (SeNP) wspomaganą mikrofalami, wykorzystującą ekstrakt drożdżowy jako źródło nietoksycznych środków redukujących. W ramach badania oceniono wpływ syntezy i warunków trawienia w przewodzie pokarmowym na rozkład wielkości cząstek biogennego Se i stężenie liczbowe przy użyciu SP ICP MS. Mediana równoważnej średnicy SeNP zmieniała się w zależności od warunków syntezy. Po inkubacji w symulowanym soku żołądkowym zaobserwowano wzrost wielkości SeNP, natomiast po dodaniu symulowanego soku jelitowego ich wielkość wróciła do wartości początkowej. Biomolekuły zawarte w ekstrakcie drożdżowym, które odgrywają dominującą rolę w syntezie SeNP, zidentyfikowano metodą nieukierunkowanej analizy jakościowej przy użyciu LC Orbitrap ESI MS. Zastosowanie najnowocześniejszych technik MS pozwoliło zarówno na wszechstronną ocenę procesów prowadzących do powstania SeNP, jak i ocenę ich zachowania w warunkach żołądkowo-jelitowych, co ma ogromne znaczenie dla ich wykorzystania jako nowego źródła selenu. 

Autorzy z PW:

Krzysztof Jankowski

Dyscyplina:

Czasopismo:

Food Chemistry

Rok wydania: